Category - General Knowledge

Part - Judiciary of India

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. When was the Supreme Court formed?

a) January 26, 1950
b) January 27, 1950
c) January 28, 1950
d) January 29, 1950

Ans- c) January 28, 1950.

2. Supreme Court building was designed by which Indian architect?

a) Ganesh Bhikaji Patil
b) Ganesh Bhikaji Deolalikar
c) Ganesh Bhikaji Narvekar
d) Ganesh Bhikaji Damodar

Ans- b) Ganesh Bhikaji Deolalikar.

3. Which High Court has jurisdiction over the most Indian states?

a) Allahabad High Court
b) Kerala High Court
c) Madras High Court
d) Guwahati High Court

Ans- d) Guwahati High Court covers Assam, Mizoram, Nagaland, and Arunachal Pradesh..

4. Under which article supreme court can issue writs?

a) Article 30
b) Article 31
c) Article 32
d) Article 33

Ans- c) Article 32.

5. Who is the final interpreter of indian constitution?

a) President
b) Supreme Court of India
c) Prime Minister
d) Loksabha Speaker

Ans- b) Supreme Court of India.

6. Who was the first Chief Justice of India?

a) Bijan Kumar Mukherjea
b) Harilal J. Kania
c) Mandakolathur Patanjali Sastri
d) Pralhad Balacharya Gajendragadkar

Ans- b) Harilal J. Kania.

7. Who was the longest-serving Chief Justice of India?

a) Lalit Mohan Sharma
b) Yeshwant Vishnu Chandrachud
c) Jagdish Sharan Verma
d) Sam Piroj Bharucha

Ans- b) Yeshwant Vishnu Chandrachud, from 1978 to 1985.

8. Who was the shortest-serving Chief Justice of India?

a) Koka Subba Rao
b)Amal Kumar Sarkar
c) Kamal Narain Singh
d) Sudhi Ranjan Das

Ans- c) Kamal Narain Singh, who held the position for only 17 days in November-December 1991. He was the 22nd Chief Justice of India,

9. Who was the first female Justice of India?

a) Gyan Sudha Misra
b) Sujata Manohar
c) Fathima Beevi
d) Ruma Pal

Ans- c) Fathima Beevi, 6 October 1989 to 29 April 1992, 2 years, 206 days.

10. Who is the longest serving female Justice of India?

a) Ruma Pal
b) Sujata Manohar
c) Gyan Sudha Misra
d) Indu Malhotra

Ans- a) Ruma Pal, 28 January 2000 to 2 June 2006, 6 years, 125 days.

11. Who is the first woman to be appointed as the chief justice of an Indian high court?

a) Sujata Manohar
b) Kanta Kumari Bhatnagar
c) Leila Seth
d) K. K. Usha

Ans- c) Leila Seth, assumed office at the Himachal Pradesh High Court from 5 August 1991 to 20 October 1992, 1 year 76 days.

12. How many High Courts are there in India as of 2025?

a) 23
b) 24
c) 25
d) 26

Ans- c) 25.

13. Which high court has the larest number of seats in India?

a) Allahabad High Court
b) Madras High Court
c) Kolkata High Court
d)Patna High Court

Ans- a) Allahabad High Court, strength of 160 judges.

14. What is the name of oldest High Court of India?

a) Allahabad High Court
b) Madras High Court
c) Kolkata High Court
d)Patna High Court

Ans- c) Kolkata High Court, The Charter of High Court of Calcutta was ordered in May 1862 .

15. How many judges in Supreme Court of India including Chief Justice of India?

a) 31
b) 32
c) 33
d) 34

Ans- d) 34.

16. Who appoints judges of the Supreme Court of India?

a) President of India
b) Prime Minister of India
c) Law Minister of India
d) Chief Justice of India

Ans- a) President of India.

17. Name of the chief justice who act as president of India?

a) Amal Kumar Sarkar
b) Koka Subba Rao
c) Mohammed Hidayatullah
d) Jayantilal Chhotalal Shah

Ans- c) Mohammed Hidayatullah, Between 20 July to 24 August

18. Name of the only female justice in Supreme Court of India?

a) Gyan Sudha Misra
b) Sujata Manohar
c) Bengaluru Venkataramiah Nagarathna
d) Jayantilal Chhotalal Shah

Ans- c) Bengaluru Venkataramiah Nagarathna, who has served as a judge of the Supreme Court of India since 2021.

19. Who was the first Attorney General of India?

a) Ajeet Gupta
b) Hiralal Yadv
c) Vijay Joseph
d) M.C Setalvad

Ans- d) M.C Setalvad, who served from January 28, 1950, to March 1, 1963.

20. Who was the first Chief Justice of Madhya Pradesh High Court?

a) Ganesh Prasad Bhutt
b) P. V. Dixit
c) M. Hidayatullah
d) Pralhad Balacharya Gajendragadkar

Ans- c) M. Hidayatullah, from 1 November 1956 to 12 December 1958

21. Who was the first Chief Justice of Allahabad High Court?

a) John Stanley
b) Shah Muhammad Sulaiman
c) Robert Stuart
d) Walter Morgan

Ans- d) Walter Morgan, from 1866 to 1871

22. Who was the first Indian person to become a High Court Judge before India's independence?

a) Shashi Kanta Verma
b) Shah Muhammad Sulaiman
c) Sumboo Nath Pandit
d) Tiruvarur Muthuswamy Iyer

Ans- c) Sumboo Nath Pandit, who was appointed to the Calcutta High Court on February 2, 1863

23. Who was the first Chief Justice of Bombay High Court?

a) Sir MATHEW RICHARD SAUSSE
b) Sir RICHARD COUCH
c) Sir MICHAEL ROBERTS WESTROPP
d) Sir CHARLES SARGENT

Ans- a) Sir MATHEW RICHARD SAUSSE, from 1862 to 1866.

24. When was the first Supreme Court of Judicature was established in Calcutta?

a) 1772
b) 1773
c) 1774
d) 1775

Ans- c) in 1774, with Sir Elijah Impey as its first Chief Justice.

25. Who was the first Chief Justice of Delhi High Court?

a) I. D. Dua
b) K. S. Hegde
c) Narain Andley
d) T. V. R. Tatachari

Ans- b) K. S. Hegde, from 31 Oct 1966 to 16 Jul 1967 .